100 anys amb la ràdio: 1981, 23F la nit dels transistors

SER Podcast

El 23 de febrer de 1981 el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Tejero Molina, va irrompre al congrés dels Diputats acompanyat de 288 membres de la “benemérita” durant la sessió d’investidura de Leopoldo Calvo Sotelo, que havia de rellevar al dimissionari Adolfo Suárez.

Tot just feia 6 anys que havia mort Franco i Espanya intentava passar pàgina per encarrilar de manera definitiva la transició a la democràcia. Però alguns sectors no estaven disposats a acceptar els canvis i van voler intentar aturar-los traient l’exèrcit al carrer.

Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

Más episodios

100 anys amb la ràdio: 1941, Muñeca Mariquita Pérez

Aquell any 1941 va estar marcat per la Segona Guerra Mundial: l’Alemanya nazi va començar la invasió de la Unió Soviètica i els japonesos van atacar Pearl Harbor, cosa que va provocar que els Estats Units se sumessin al bàndol dels Aliats. Mentrestant a Espanya, el règim franquista afusellava al rector de la universitat de València i polític republicà, Joan Peset. A la ràdio d’això no se’n parlava. En canvi va començar a sonar un anunci de nines.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1962, les inundacions del Vallès

Aquell 1962 va ser notícia la crisi dels míssils de Cuba, l’inici del Concili Vaticà II convocat per Joan XXIII, la proclamació de la independència d’Algèria, que fins aleshores havia estat colònia francesa i la riuada del Vallès.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1975, Mort Franco

La matinada del 20 de novembre va morir Francisco Franco, el militar que havia liderat el cop del 1936 contra la República i que durant quasi 40 anys havia governat amb mà de ferro.Durant el seu règim, no hi va haver llibertat d’expressió ni d’informació i totes les emissores de ràdio havien de connectar amb Ràdio Nacional d’Espanya, que emetia l’anomenat “parte”.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.